Aegean Regatta 2012

0
588

Με το βοήθεια του μελτεμιού ξεκίνησε η Aegean Regatta!

Πανιά για τις Οινούσσες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής τα 100 σκάφη με τους περισσότερους από 750 ιστιοπλόους, που συμμετέχουν στην Aegean Regatta , τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοιχτής θαλάσσης που διοργανώνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.
Το ισχυρό μελτέμι που επικρατεί στο Αιγαίο βοηθάει την προσπάθεια των ιστιοπλόων και από το μεσημέρι και μετά τα πρώτα σκάφη θα έφταναν στις Οινούσσες, ενώ ο τερματισμός των υπολοίπων θα γινόταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η «Ρεγκάτα του Αιγαίου» ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου με την Τελετή Εναρξης στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, παρουσία των τοπικών φορέων της Λέσβου, των πληρωμάτων αλλά και πολλών κατοίκων του νησιού.

Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτριου Βουνάτσου, της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αποστολίας Λύκου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του Βουλευτή Λέσβου και Προέδρου του ΛΟΙΑΘ Γιάννη Ζερδελή, η σκυτάλη πέρασε στο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Σπιλάνη, που σήμανε μέσα σε ενθουσιασμό την επίσημη έναρξη των αγώνων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η φωτιά που μαίνεται στη γειτονική Χίο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και προβληματισμού μεταξύ των πληρωμάτων αλλά και των τοπικών φορέων της Λέσβου, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή στο δοκιμαζόμενο νησί και ευχήθηκαν ο πύρινος εφιάλτης να τελειώσει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Την Αegean Regatta συνδιοργανώνουν και οι Ομιλοι: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, Ν.Α.Ο. Καρλοβάσου, Ν.Ο. Σύρου με συντονιστή Όμιλο για το 2012 τον Ν.Ο. Χίου.

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας διοργανώνεται επίσης με την υποστήριξη  της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ σημαντική είναι η βοήθεια και από ιδιώτες.

Οι νικητές του πρώτου σκέλους

Οι ισχυροί άνεμοι, ο έντονος συναγωνισμός, αλλά και τα ιδιαιτέρως θετικά σχόλια των ιστιοπλόων για την διοργάνωση, ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης ιστιοδρομίας της Aegean Regatta, από τη Μυτιλήνη ως τις Οινούσσσες, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Τα 94 σκάφη τελικά που ήταν στην εκκίνηση, είχαν σύμμαχο το μελτέμι με την ένταση του να κυμαίνεται από 18 ως 30 κόμβους, με αποτέλεσμα το πρώτο σκάφος να φτάσει αρκετά γρήγορα στον τερματισμό, μετά από σχεδόν 4,5 ώρες.

Χαρακτηριστικό της απήχησης που έχει η Aegean Regatta στους ιστιοπλόους, είναι το γεγονός ότι με το σκάφος MELX II EΨΑ αγωνίζεται ο Παναγιώτης Καμπουρίδης, ελάχιστες ημέρες μετά την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στα 470, ενώ στο σκάφος JINETERA συγκυβερνήτης είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής με σκάφη 470 Παναγιώτης Μάντης!
Οι νικητές του πρώτους σκέλους της «Ρεγκάτας του Αιγαίου» ήταν ανά κατηγορία:

ORC

 1. MELITI IV με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη
 2. INTEGRALE με κυβερνήτη τον Σωτήρη Ζαμπέτογλου
 3. ARISTOTELIS με κυβερνήτη τον Γιώργο Κώστα

ORC Ιnterantional over 680

 1. FATA MORGANA με κυβερνήτη τον Κώστα Αναστασόπουλο
 2. NEFELI με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο
 3. ZEFYROS με κυβερνήτη τον Δημήτρη Χρυσομάλλη

ORC CLUB

 1. IPSIPILI AEGEAS YACHTING με κυβερνήτη τον Στάθη Σοφίτση
 2. CALYPSO με κυβερνήτη τον Στρατή Μπενοβία
 3. SAMIA με κυβερνήτη τον Θανάση Λημνιό

 

ΙRC

 1. JINETERA με κυβερνήτη τον Γιάννη Κοψιδα
 2. MELX II ΕΨΑ με κυβερνήτη τον Σταύρο Παπαγιαννόπουλο
 3. OXYGONON με κυβερνήτη τον Ακη Τσαλίκη

Το πρωϊ της Τρίτης τα 94 σκάφη θα ανοίξουν τα πανιά για την Βολισσό της Χίου με τα πληρώματα να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους την πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει το πανέμορφο νησί, με την ελπίδα ότι η πυρκαγιά θα σβήσει!

Την Αegean Regatta διοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Συνδιοργανωτές είναι οι όμιλοι: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, Ν.Α.Ο. Καρλοβάσου, Ν.Ο. Σύρου με συντονιστή Όμιλο για το 2012 τον Ν.Ο. Χίου.
Επίσης υπάρχει και η υποστήριξη άλλων φορέων , όπως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ανταπόκριση των ιδιωτών, καθώς έχουν αντιληφθεί την προσφορά της Aegean Regatta στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

 

 source: http://www.istioselida.com/2012/08/aegean-regatta.html