Τρία LR2 τάνκερ πούλησε η Okeanis Eco Tankers

0
495

Η ναυτιλιακή εταιρεία “Okeanis Eco Tankers”(ΟΕΤ), συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, προχώρησε στην πώληση τρίων LR2 tankers στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν “Socar”, σύμφωνα με τo εβομαδιαίο report της “Seasure Shipbroking”.

Πιο συγκεκριμένα η “ΟΕΤ” πούλησε στην “Socar” τα παλαιότερα της δεξαμενόπλοια LR2 “Nissos Schinoussa”,”Nissos Therassia” & “Nissos Heraclea”, χωρητικότητας 114.400DWT, κατασκευασμένα το 2015, έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων το κάθε ένα. Σύμφωνα με την “VesselsValue”, η αξία τους εκτιμάται στα 39.1, 37.1 & 38.5 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Πλέον ο σύγχρονος στόλος της “ΟΕΤ” θα αποτελείται από έξι suezmaxes και οχτώ VLCCs, τα οποία παρέλαβε τη διετία 2019-2020 και είναι εξοπλισμένα με scrubbers και συστήματα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος. Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε πωλήσεις παλαιότερων tankers, με σκοπό να αναδιαρθρώσει το στόλο της.

Χρονικά αξιολογείται από τους ναυλομεσίτες ως μία καλή στιγμή, καθώς οι αξίες των secondhand tankers έχουν αυξηθεί. Ενώ την ίδια ώρα το τελευταίο report της Alliedshipbroking αναφέρεται σε μια σημαντική ανάκαμψη του τομέα, τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει την εν λόγω συναλλαγή.

Αξίζει να αναφερθεί οτι η εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά του Όσλο “ΟΕΤ”, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 εμφάνισε έσοδα ύψους 40.7 εκατομμυρίων δολαρίων και προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 27.6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 8.2 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, στην οικογένεια Αλαφούζου, ανήκει και η εταιρεία “Kyklades Maritime Corp.”, η οποία σύμφωνα με τα δύο τελευταία ναυπηγικά της προγράμματα 2019-2021 αποτελείται απο ένα στόλο 25 νεότευκτων δεξαμενοπλοίων, με ναυτιλιακές πηγές να κάνουν λόγο για την έναρξη ενός ακόμη ναυπηγικού προγράμματος.