Πώς η Moody’s έκανε την Αγγελική Φράγκου να χαμογελάσει…

0
588
Αγγελική Φράγκου
Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc
Μια σειρά παραγόντων έκαναν το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s να δει με μια πιο αισιόδοξη ματιά τη ναυτιλιακή Navios Maritime Holdings, της οποίας ηγείται η Ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου.

Οι λόγοι που οδήγησαν τους αναλυτές να αλλάξουν στάση, δεν είναι άλλοι από το γεγονός ότι η πορεία της αγοράς ξηρού φορτίου έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, από την οποία επηρεάζεται σαφέστατα θετικά η εταιρεία της κας Φράγκου, αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση κατόρθωσε να δώσει ένα τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη με τoν βραζιλιάνικων συμφερόντων μεταλλουργικό όμιλο Vale International.

Η Moody’s μάλιστα αποφάσισε να διατηρήσει τη σύστασή της για τη ναυτιλιακή σε “Caa3”, αλλά και την πιθανότητα να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών σε “Caa3-PD”. Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε τη σύσταση “Caa2” αλλά και τη σύσταση “Ca” για τα προνομιούχα και τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Navios Maritime Holdings αντίστοιχα.

Φράγκου

Η Maria Maslovsky, η αναλύτρια της Moody’s που είναι επικεφαλής της ομάδας που καλύπτει τη ναυτιλιακή της κας Φράγκου, δήλωσε σχετικά ότι «Αυτές οι συστάσεις αντανακλούν τη βελτίωση της αγοράς ξηρού φορτίου, όπου και ένα μεγάλο κομμάτι του στόλου της Navios Maritime Holdings δραστηριοποιείται, όπως επίσης και τη λήξη της δικαστικής διαμάχης με τη Vale International, η οποία είχε να κάνει με ένα συμβόλαιο διάρκειας 20 ετών που είχε συνάψει με τη θυγατρική Navios South American Logistics».

Η αναλύτρια σημείωσε ακόμη ότι βλέπει με εξίσου καλό μάτι το γεγονός ότι, κατόπιν της ανάκαμψης των τιμών, η ναυτιλιακή δε διατρέχει πια μεγάλο κίνδυνο να ζημιωθεί εφαρμόζοντας μεγάλα προγράμματα επαναγοράς των ομολόγων της.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως η Moody’s αναγνωρίζει επίσημα ότι η αγορά του dry bulk έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δεν παύει να θεωρεί την ανάκαμψη αυτή «μέτριας έκτασης», με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Βέβαια, αναμένει η Navios Maritime Holdings να εμφανίσει φέτος θετικά πρόσημα στα ταμειακά της διαθέσιμα, κάνοντας έτσι την κα Φράγκου -αν μη τι άλλο- να χαμογελάει…..