ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΩΜΑ

0
616

Στην  παράκτια γραμμή της Πόλης της Ζακύνθου (τα παλαιά “Ρεπάρα”) στέκεται επιβλητικά και σιωπηλά εδώ και τρεισήμισι  αιώνες το Αρχοντικό της οικογένειας Ρώμα. Ένα Αρχοντικό συνδεδεμένο έντονα με την πολιτική και πολιτιστική ιστορία του νησιού.

Αποτελεί ίσως τη μοναδική ζωντανή κληρονομιά μιας εποχής που οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 υπέγραψαν το τέλος της τόσο αμείλικτα και κυνικά, καθώς είναι το μόνο Αρχοντικό που διασώθηκε από το μένος του εγκέλαδου και της τρομακτικής πυρκαγιάς που ακολούθησε επί ημέρες ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Η οικογένεια Ρώμα θεωρώντας χρέος της την προβολή αλλά και την αξιοποίηση του σπάνιου υλικού που κατέχει και βρίσκεται εντός του ιστορικού αυτού κτίσματος, αποφάσισε να παρέχει πρόσβαση στο κοινό στο εσωτερικό του Αρχοντικού.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, το ιστορικό αυτό οίκημα άνοιξε τις πόρτες του στο κόσμο την άνοιξη του 2007, μετατρέποντας τους σημαντικότερους χώρους του σε επισκέψιμους.

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του νησιού, δεδομένου ότι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ο ίδιος –και όχι μέσα από ιστορικά αφηγήματα- και έτσι να κατανοήσει καλύτερα, τα τελευταία κατάλοιπα μιας κοινωνίας και μιας εποχής που τόσα είχαν προσφέρει στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνισμού και που όμως δεν υπάρχουν πια.

“Το χάσμα π’ άνοιξε κάποτε ο σεισμός κι’ ευθύς εγιόμισ’ άνθη, ξανάκλεισε συνεπαίρνοντας στα σκοτάδια της λησμοσύνης πέντε ολόκληρους αιώνες ζωής μεστής από πολιτισμό. Σ’ εκατό χρόνια ίσως κανένας αλαφροΐσκιωτος νυχτερινός διαβάτης ν’ ακούσει τα φεγγαρόλουστα Αυγουστιάτικα βράδια καμιά λησμονημένη καντάδα, ν’ αναδεύει μέσα από τα παλαιά χώματα και ν’ αντηχεί στ’ αυτιά του σαν Αγγέλων ωσαννά.”

Διονύσιος Ρώμας – Χρονογραφήματα

http://www.romas.gr