Τα παιδία παίζει -ακόμη- με τις ταμπέλες της Ναυτιλίας

0
406
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Οκτώ μέρες μετά τη βιαστική αποκαθήλωση της ταμπέλας με την επωνυμία «Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής», που υπήρχε στην είσοδο του κτιρίου στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, και την αντικατάστασή της με άλλη, που γράφει «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος», το… σοβαρό αυτό ζήτημα φαίνεται ότι εξακολουθεί να απασχολεί ακόμα κάποιους.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι χθες, μια πολύ δύσκολη μέρα, με σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, μια μέρα που ο κόσμος έτρεχε για να κρυφτεί από τη βροχή των δακρυγόνων, το Λιμενικό Σώμα -που ως γνωστόν υπάγεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- έστελνε ανακοίνωση με θέμα: «Η συμβολική ονομασία του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη ως Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ονομασία του κτιρίου με τον τίτλο «Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος» αποτελεί κατ’ αρχάς έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της ελληνικής πολιτείας προς την πολυετή προσφορά του Σώματος στην ελληνική κοινωνία και ναυτιλία.

Επίσης, τονίζεται ότι το κτίριο αυτό από την αρχική του σχεδίαση είχε προβλεφθεί να αποτελέσει το χώρο άσκησης τόσο του επιτελικού όσο και του εθνικά κρίσιμου επιχειρησιακού έργου του Σώματος, ενώ τονίζεται ότι τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα μετεστέγασης στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής των υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα σε άλλα κτίρια του Πειραιά.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, πάντως, προκάλεσε την έκπληξη παραγόντων της ναυτιλίας, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν φτάνει που το υπουργείο καταργήθηκε, τώρα πάνε να αφήσουν άστεγο και το κομμάτι του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας.

«Αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση δεν είναι καινούργια. Ισχυαν από τότε που το Λιμενικό υπαγόταν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Τι άλλαξε τώρα;» σχολίαζαν.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΠΣΥΥΕΝ), που είχε προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι αναστέλλει την κινητοποίηση, γιατί κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Χ. Παμπούκη, τους διαβεβαίωσε ότι θέμα παραχώρησης του νέου κτιρίου δεν υφίσταται και ότι η πινακίδα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος σύντομα θα αντικατασταθεί με πινακίδα που θα μνημονεύει και τους δύο φορείς που θα χρησιμοποιούν το κτίριο.

Εάν λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφουν οι υπάλληλοι του υπουργείου, τότε τίθενται τα εξής ερωτήματα:

– Προς τι η βιασύνη αντικατάστασης της προηγούμενης ταμπέλας, και μάλιστα σε χρόνο που απουσίαζε ακόμη και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Κ. Σούλης;

– Ποιος έδωσε αυτή την εντολή, ενώ ακόμα δεν είχε συνταχθεί και δεν είχε υπογραφεί ούτε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα όριζε τις καινούργιες αρμοδιότητες του νεοσύστατου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών;

– Ο διοικητικός φορέας της ναυτιλίας δεν θα έχει στέγη; Οι πληροφορίες λένε πως από σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκης, εγκαθίσταται στο γραφείο του πρώην υπουργού Γ. Διαμαντίδη. Αρα, πώς είναι δυνατόν η ονομασία του κτιρίου να μη συμπεριλαμβάνει τον όρο ναυτιλία;

papastat@enet.gr