Ποινές φυλάκισης 439 ετών σε Σομαλούς πειρατές

0
446

Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε χθες δύο Σομαλούς σε 439 χρόνια φυλάκισης τον καθένα για το ρόλο τους σε πειρατεία που είχε σημειωθεί σε ψαράδικο το 2009.

Οι δύο άνδρες κρατούνταν σε φυλακή της Μαδρίτης από τα τέλη του 2009 όταν δηλαδή συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να καταλάβουν ένα ψαράδικο.

Το πλοίο με 36 μέλη πλήρωμα είχε καταληφθεί από τους πειρατές και κρατήθηκε στη Σομαλία για 47 ημέρες.  Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, κυβερνητικές υπηρεσίες πλήρωσαν τα λύτρα που ζητούσαν οι πειρατές προκειμένου να το απελευθερώσουν, κάτι που ωστόσο αρνείται η Ισπανική κυβέρνηση.

Οι Σομαλοί βρέθηκαν ένοχοι για 36 κατηγορίες, όπως αυτές της παράνομης κράτησης και της ληστείας με τη χρήση βίας, όμως απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για τρομοκρατία, και για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Ισπανική νομοθεσία, παρά την ποινή που τους επιβλήθηκε, το μέγιστο χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στη φυλακή είναι τα 30 χρόνια.

Επίσης το δικαστήριο τους υποχρεώνει να πληρώσουν 100.000 αποζημίωση προς το κάθε μέλος του πληρώματος του πλοίου που κρατήθηκαν όμηροι έως ότου δοθούν τα λύτρα.

Οι κατηγορούμενοι, υποστήριξαν ότι την ώρα της πειρατείας έτυχε να βρίσκονται στο σημείο καθώς ψάρευαν και τόνισαν μάλιστα ότι και οι ίδιοι κρατήθηκαν από τους πειρατές και γι΄αυτό  ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της πειρατικής επιχείρησης.