X. Παμπούκης στο ΕΒΕΠ: Στόχος μας να γίνει ένα ναυτιλιακο cluster ο Πειραιας

0
440


Μία σειρά από θέματα που αφορούν, κυρίως, στην έκρηξη της ανεργίας, ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευή καθώς και στην ανάγκη για επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας,  έθεσε το προεδρείο του ΕΒΕΠ στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Χάρη Παμπούκη, κατά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία και παραβρέθηκε ο υπουργός.

Την τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, στις 25-7-2011, τίμησε .

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Γ. Κασιμάτης, αναφέρθηκε, επισης, σε ζητήματα όπως της ελληνοποίησης πλοίων, της ανασυγκρότησης του Πειραιά με προοπτική να καταστεί Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, στη δημιουργία υπαίθριου εμπορικού κέντρου και εφοδιαστικού πάρκου, στην έκδοση αδειών από τα Επιμελητήρια και στο τρίπτυχο: χρηματοοικονομικό, φορολογικό με ιδιαίτερη έμφαση στο σταθερό φορολογικό πλαίσιο και στη μείωση της φορολογίας και επενδύσεις.

Τέλος, εκφράστηκε η απαίτηση της νησιωτικής Ελλάδας και όχι μόνο, για την ύπαρξη αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, από την πλευρά του ο κ. Χάρης Παμπούκης,  αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και σε κυβερνητικές στοχεύσεις που θα δώσουν προοπτική τόσο στην πόλη του Πειραιά όσο και στην εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εστίασε:

– Στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της Ναυτιλίας είναι από τις βασικές παραμέτρους δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι Ναυτιλία και Πειραιάς είναι έννοιες συνυφασμένες.

– Στην απλούστευση διαδικασιών επιτάχυνσης για τη λήψη αποφάσεων.

– Στη δημιουργία Πράσινης Βίβλου, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και αφορά στη Νησιωτικότητα.

– Στο μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο μπορεί να τύχει μερικής μόνο εφαρμογής κυρίως για τις άγονες γραμμές.

– Στην ανάγκη ύπαρξης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Οπως σημείωσε ο κ. Παμποπυκης, χρειάζεται ανάταξη ηθικού και δράσεις που θα δημιουργήσουν κίνηση στην αγορά. Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε ο Πειραιάς να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ναυτιλιακό «cluster», σημειώνοντας ότι για να προωθηθούν  παραγωγικές επενδύσεις πρέπει να απαλλαγούμε από το συστημικό κίνδυνο.

Αφού έκανε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον δήμαρχο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάδειξη και προβολή της πόλης του Πειραιά, δήλωσε, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Μόνο με μεγάλη προσπάθεια, εγρήγορση και επιτάχυνση είναι εφικτή η δημιουργία ενός πλαισίου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Χ. Παμπούκης σημείωσε, επίσης, ότι με τα μέτρα που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση και την απουσία πλέον του κινδύνου δημοσιονομικής αστάθειας, μπορεί η χώρα μας να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Τέλος, συμφωνήθηκε αμοιβαία, να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου και των παραγωγικών τάξεων προκειμένου τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίζονται κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.