17.38 εκ. $ καλείται να πληρώσει η εταιρεία ελληνόκτητου πλοίου για ρύπανση στη Σρι Λανκα

0
588

17.38 εκ. $ καλείται να πληρώσει η εταιρεία του ελληνόκτητου πλοίου που πήρε φωτιά στα ανοικτά της Σρι Λάνκα

Οι αρχές της Σρι Λάνκα επέβαλαν πρόστιμο ύψους 17.38 εκατομμυρίων δολαρίων στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο το οποίο και κατηγορούν ότι δημιούργησε θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή, μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 270,000 τόνους αργού πετρελαίου και βρισκόταν εν πλω από το Κουβέιτ με προορισμό την Ινδία όταν έπιασε φωτιά λόγω της έκρηξης του καζανιού στο μηχανοστάσιο και ενώ βρισκόταν ανατολικά των ακτών της Σρι Λάνκα.

Η ρύπανση όπως ισχυρίζονται οι αρχές προήλθε από τα καύσιμο fuel της μηχανής και όχι από το φορτίο του αργού πετρελαίου που μετέφερε.

Το ατύχημα είχε σαν αποτέλεσμα ένα μέλος του πληρώματος να χάσει την ζωή του, ενώ 22 άνθρωποι διασώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Η φωτιά κατασβέστηκε από την Ινδική ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό της Σρι Λάνκα. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Σρι Λάνκα υπήρξε διαρροή 400-800 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα. Νωρίτερα τον Οκτώβριο επιβλήθηκε στον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου πρόστιμο 60,000 δολαρίων με την κατηγορία ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές εγκαίρως.