Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ

0
506

Με τις ψήφους μόνον των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίστηκε τελικά νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξυγίανση της εταιρείας ΛΑΡΚΟ.

Την τροπολογία καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, εισηγούμενος την τροπολογία για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στην εταιρεία.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική. Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκουμε την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά το Δημόσιο βάζει 35 εκατομμύρια για την ειδική διαχείριση. Χωρίς αυτό το ποσό η ΛΑΡΚΟ θα χρεοκοπούσε. Ο ειδικός διαχειριστής θα μειώσει το κόστος των αμοιβών κατά 25%. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε 12 μήνες».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι πρέπει να σωθεί η εταιρεία και μίλησε για τα ελλείμματα και τα χρέη της. «Και όλα τα χρέη του παρελθόντος να διαγράψω, κάθε μήνα η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα. 148 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι σωρευτικές ζημιές την τετραετία 2014-20018. Το 2019 ήταν χειρότερη η κατάσταση, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ είναι τα συνολικά της χρέη. Καθημερινά το χρέος της ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ αυξάνει κατά πέντε με πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ είχε στείλει ειδοποίηση στη ΛΑΡΚΟ ότι θα διακόψει το ρεύμα στις 17 Φεβρουαρίου. Ανέστειλε την διακοπή λόγω της τροπολογίας που καταθέσαμε. Η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο 49, 5 εκατ. ευρώ για το θέμα των αερίων του θερμοκηπίου. Ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας δημοσιευμένος είναι το 2014, δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΛΑΡΚΟ είναι μηδέν. Η εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ρύπανση της ευρύτερης περιοχής. Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής νικελίου, που όμως δεν υπάρχουν. 160 εκατομμύρια ευρώ καλείται η εταιρεία να επιστρέψει στο Δημόσιο έπειτα από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις».

Όπως είπε ο υπουργός, μίλησε με ειλικρίνεια, με στοιχεία, αλλά και με σεβασμό απέναντι στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και των εργαζομένων, και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ πλην της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Πηγή: INTIME NEWS