Σε Βατερλό για τη συνεργασία των υπουργών της κυβέρνησης κινδυνεύει να εξελιχθεί ο χώρος της ναυτιλίας. Και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτή έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ακολουθούμενη πολιτική και ως εκ τούτου κάθε μέρα εκδηλώνονται κόντρες.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής για τη μεταφορά των ναυτιλιακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΝ στο κέντρο του Πειραιά από την Ακτή Βασιλειάδη και την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί ένα πολιτικό υπουργείο για τη ναυτιλία, ο υφυπουργός ΥΠΑΑΝ έδωσε και αυτός χθες τη δική του συνέντευξη.
Εισήγηση
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ούτε ο ίδιος ούτε καμία υπηρεσία από τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, κάλεσε δε τόσο τον κ. Παπουτσή όσο και τον προϊστάμενο υπουργό του Μ. Χρυσοχοΐδη να πληρώσουν από χορηγίες που θα εξασφαλίσουν τα έξοδα της μετακόμισης. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πρώτον την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και δεύτερον την επανασύνδεσή του με το Λιμενικό Σώμα. Είπε μάλιστα ότι στο Λονδίνο όπου είχε βρεθεί τις τελευταίες μέρες οι εφοπλιστές, του έθεσαν με ένταση το ζήτημα η ναυτιλία να αποκτήσει εκ νέου υπουργείο και να επιστρέψει σε αυτό το Λ.Σ.
Δηλώσεις
Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης της φορολογίας του εφοπλισμού αναφερόμενος εμμέσως σε παλαιότερες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος στη Βουλή είχε αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο τομεάρχης ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά μέσω του κ. Παπουτσή παραδέχεται ότι διέλυσε το ΥΕΝ λειτουργώντας ως Δούρειος Ιππος «κάποιων» που έδωσαν στη χώρα γι’ αυτό το λόγο 240 εκατ. ευρώ και διερωτήθηκε αν ο ΥΠτΠ υπονοεί τη Frontex.
Χθες, επίσης, ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές σχετικά με το χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης στο θέμα των πειρατικών επιθέσεων που δέχονται τα ελληνικά εμπορικά πλοία από συμμορίες Σομαλών.
Ενώ ο κ. Παπουτσής ένα 24ωρο πριν περιέγραφε τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι η νομοθετική ρύθμιση για την επιβίβαση ενόπλων φρουρών σ’ αυτά να φθάσει στη Βουλή, ο υφυπουργός είπε πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει αυτό το θέμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση και άλλα ποντοπόρα θα φύγουν από την ελληνική σημαία.
Στο μόνο σημείο που φαίνεται ότι συμφωνούν τα τρία κόμματα της μεταβατικής κυβέρνησης είναι στην υποχρέωση της ενδεκάμηνης απασχόλησης των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς το αντίθετο θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Πηγη: Hmerisia