Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή μόλις περιοριστεί η επιδημία, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Aνασυγκρότησης και Ανάπτυξης που ενισχύει και επενδύει σε αναδυόμενες οικονομίες σε τρεις ηπείρους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες των περιφερειών της EBRD (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα), ωστόσο η ανάκαμψή τους θα είναι ισχυρή μόλις περιοριστεί η εξάπλωση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας.
Η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που κάνει επενδύσεις σε 38 αναδυόμενες οικονομίες σε τρεις ηπείρους παρουσίασε μια έκτακτη δέσμη μέτρων «Πακέτο Αλληλεγγύης» ύψους €1 δισ. για να βοηθήσει τις εταιρείες σε όλες τις περιφέρειές της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα προβλεπόμενα μέτρα θα περιλαμβάνουν την επέκταση της εμπορικής χρηματοδότησης και την παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έως δύο ετών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Τράπεζα θα επιδιώξει να παράσχει βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις κεφαλαίου κίνησης διάρκειας έως και δύο ετών για άλλες επιχειρήσεις και φορείς ανάπτυξης ενέργειας και υποστήριξη για την αναδιάρθρωση ισολογισμού και βραχυπρόθεσμη στήριξη της ρευστότητας για τους δήμους και τους πελάτες στους τομείς ενέργειας και υποδομών.
Επίσης, θα εκτιμήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης υφιστάμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παράτασης των προθεσμιών λήξης και μεταβολής άλλων όρων και την αξιοποίηση της ικανότητάς της να εκταμιεύει σε τοπικό νόμισμα.
Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην ταχεία ανταπόκριση στις ανάγκες των εταιρειών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την παγκόσμια οικονομική αναταραχή που θα ακολουθήσει.
Πιο λεπτομερείς προβλέψεις για τις περιοχές της EBRD θα εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της EBRD, ο πραγματικός και επίφοβος αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι στην προσφορά και τη ζήτηση ταυτόχρονα.
Ο τελικός οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και από τα αντανακλαστικά των εθνικών αρχών και κυβερνήσεων σε βασικές εξαγωγικές αγορές.
Οι χώρες επηρεάζονται ευθέως από τα μέτρα δημόσιας υγείας που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του ιού καθώς και από τα ατομικά μέτρα πρόληψης.
Οι προσπάθειες περιορισμού του ιού θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης στον τομέα υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, κλάδος αναψυχής και, σε κάποιο βαθμό, στις μεταφορές.
Παράλληλα, θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση προϊόντων από τα νοικοκυριά. Τα τελευταία θα αναβάλλουν καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η εξέλιξη του ιού.
Με τη μείωση της ζήτησης, πολλές εταιρείες, κυρίως μικρομεσαίες, ενδέχεται να δουν μεγάλη πτώση στα έσοδα που θα περιορίσει τη ρευστότητά τους.
Υπερμοχλευμένες εταιρείες θα καταγράψουν μεγαλύτερο περιορισμό ρευστότητας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Αυτό μπορεί να περιοριστεί με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου που μπορεί να επιτρέψει καθυστέρηση στις πληρωμές – κάτι βέβαια που εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του τραπεζικού τομέα – καθώς και από τα μέτρα που θα επιβληθούν από τις Αρχές της κάθε χώρας.
Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, παρατεταμένης κρίσης, ένας αριθμός εταιρειών μπορεί να καταλήξει στην απόλυση εργαζομένων.
Οι έμμεσες επιπτώσεις στις οικονομίες της EBRD περιλαμβάνουν και αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση, χαμηλότερες τιμές σε πετρέλαιο και εμπορεύματα και μεγάλη πτώση σε τουρισμό και ταξίδια.
Η ροή εμβασμάτων σε ορισμένες χώρες της EBRD μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν οι μετανάστες χάσουν τη δουλειά τους ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν.