Πλουτώνιο σε μηδαμινή ποσότητα εντοπίστηκε στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες.
Οι εργαζόμενοι στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κατάφεραν να κλείσουν χθες τη ρωγμή και να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι μηχανικοί της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.
Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αποφάσισε να καταβάλει ένα εκατομμύριο γιεν [JPY=X] (8.260 ευρώ) ανά νοικοκυριό για να αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού.
Σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, η Tokyo Electric Power (Tepco), η μεγαλύτερη ηλεκτρική εταιρεία της Ιαπωνίας, μελετά τις διαδικασίες για να αρχίσει να αποζημιώνει τους 8.000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.
Ο υπουργός Εμπορίου, Μπάνρι Καϊέντα, εξέφρασε την ευχή η αποζημίωση αυτή, η οποία δεν θα είναι η τελική, να καταβληθεί σύντομα.
«Πιστεύω ότι η Tepco πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτών των καταβολών ώστε να αντισταθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το δυστύχημα στο σταθμό» πρόσθεσε.
Η εταιρεία, η οποία είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής του σταθμού Φουκουσίμα 1, θα πρέπει επίσης να υπολογίσει, μαζί με την κυβέρνηση, τις τεράστιες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει στις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αλιείς που επλήγησαν από το πυρηνικό δυστύχημα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, δήλωσε ότι η βιομηχανία της αλιείας, η οποία επλήγη από το δυστύχημα, θα περιληφθεί προφανώς στις αποζημιώσεις.
Η αλιεία απαγορεύθηκε σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σταθμό. Δέχθηκε επίσης πλήγμα από την απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.
Πλουτώνιο σε μηδαμινή ποσότητα εντοπίστηκε στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε χθες ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power
(Tepco) ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο 238, 239 και 240, βρέθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας.
Μείωση τουρισμού
Ο αριθμός των ξένων που φτάνουν στο Τόκιο μειώθηκε κατά 75% από τις 11 Μαρτίου, σε σχέση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά, εξαιτίας του σεισμού, του τσουνάμι και ιδιαίτερα του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Μετανάστευσης της ιαπωνικής πρωτεύουσας.
Από τις 11 ως τις 31 Μαρτίου, οι αφίξεις ξένων στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα ήταν κατά μέσο όρο 3.390 την ημέρα, ενώ το 2010 έφταναν τις 11.500, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τακέσι Κάτο.
«Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αλλά παραμένει πολύ κατώτερος από το μέσο όρο της περασμένης χρονιάς», τόνισε και πρόσθεσε πως στον αριθμό περιλαμβάνονται οι ξένοι που κατοικούν μόνιμα στη χώρα.
Περίπου 25 πρεσβείες έχουν κλείσει προσωρινά τις πόρτες τους όταν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου άρχισαν να βγαίνουν ραδιενεργοί καπνοί.
Πολλές χώρες έχουν επίσης συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μη μεταβαίνουν στην Ιαπωνία παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι.
Ακόμα και στην περιοχή του Κανσάι, 400 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο και 650 από το πυρηνικό εργοστάσιο, ο αριθμός των ξένων που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Οζάκα έχει μειωθεί, από τις 11 Μαρτίου, κατά 50%.
«Οι αφίξεις αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένουν χαμηλότερες από τα περασμένα χρόνια», δήλωσε ο Μασαχίρο Νακαμότο, από το Γραφείο Μετανάστευσης της Οζάκα.
Η ιαπωνική Υπηρεσία Τουρισμού είχε ορίσει ως στόχο τα 11 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες για το 2011, μετά το ρεκόρ των 8,6 εκατομμυρίων το 2010. «Θέσαμε αυτόν τον στόχο για το 2011 με το σκεπτικό ότι δεν θα συνέβαινε καμία φυσική καταστροφή στο αρχιπέλαγος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα είναι πραγματικά δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζενσούκε Σουζούκι.