Ιδιαίτερα απαισιόδοξη για το μέλλον του πετρελαίου παρουσιάζεται η BP σε πρόσφατη έκθεσή της.
Ειδικότερα, η BP εκτιμά ότι η αδιάκοπη ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο φτάνει στο τέλος της και προσθέτει ότι δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ κορονοϊού εποχής. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο του ενεργειακού κολοσσού, η ζήτηση θα παραμένει «καθηλωμένη» τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή μετάβαση δεν περιλαμβάνει τα ορυκτά καύσιμα στα σχέδιά της.
Αιρετικά αν μη τι άλλο τα ευρήματα της BP, δεδομένου ότι επικεφαλής άλλων ενεργειακών κολοσσών αλλά και αξιωματούχοι μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών κάνουν λόγο για ανάκαμψη της ζήτησης και τονίζουν με έμφαση ότι το πετρέλαιο αποτελεί το μοναδικό εμπόρευμα που θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού τα επόμενα έτη.
Η BP περιγράφει ένα εντελώς διαφορετικό ενεργειακό σκηνικό, εξ ου και η στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προσπάθεια ευθυγράμμισής της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Εξάλλου, μόλις έξι μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας στον βρετανικό κολοσσό, ο νέος CEO, Bernard Looney, τόνισε ότι η εταιρεία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% την επόμενη δεκαετία. Βέβαια, η BP δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα εταιρείας που στρέφεται σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας, καθώς η Shell, η Τοtal και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε πράσινα projects.
H BP στην έκθεσή της έχει αναπτύξει τρία σενάρια για την εξέλιξη της ζήτησης πετρελαίου, τα οποία δεν αποτελούν προβλέψεις, αλλά καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ενδεχόμενων και πιθανών αποτελεσμάτων τα επόμενα τριάντα έτη. Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι σε δύο από αυτά τονίζεται ότι, μετά την κρίση της πανδημίας, δύσκολα θα επέλθει η επιθυμητή ανάκαμψη.
Δείτε το Αρθρο: