Το νέο πρόσωπο του Φαληρικού μετώπου Σε έναν χρόνο θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση. Θα περιλαμβάνεται πάρκο 1.000 στρεμμάτων

0
432

Τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων προβλέπει το master plan για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το οποίο παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι ένα αμιγώς φυσικό πάρκο 760 στρεμμάτων, το οποίο θα συνδέει την πόλη με τη θάλασσα, μια σχέση που χάθηκε με τη δημιουργία της παραλιακής λεωφόρου και των υπολοίπων υποδομών, καθώς και με τις επιχώσεις.

Πρόκειται για την περιοχή, από το ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) στην εκβολή του Κηφισού μέχρι και το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do, η οποία σε συνδυασμό με τα 245 στρέμματα του παλαιού Ιπποδρόμου (μόνο 32 από αυτά καλύπτονται με δόμηση) θα δώσει στη Αθήνα έναν πνεύμονα πρασίνου περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Στο master plan, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:
– Μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα. Το παλιό τμήμα της θα υπογειοποιηθεί και θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το πάρκο.
– Επέκταση των κάθετων δρόμων προς τη θάλασσα, ως πεζόδρομοι, οι οποίοι θα καταλήγουν σε προκυμαίες.
– Τεράστια προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας
– Αλση
– ποδηλατόδρομοι
– Θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, όπως καταδυτικό πάρκο
– Αξιοποίηση του κλειστού γυμναστήριου Tae Kwon Do ως συνεδριακό κέντρο – βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός.

Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή

Η άρδευση του πάρκου προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Γι΄ αυτό το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων καθώς και δημιουργία δικτύου διανομής του ανακτημένου νερού. Το έργο άρδευσης προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους, και να κατασκευαστεί πριν την ολοκλήρωση του πάρκου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος στον νόμο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσεις, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» ρυθμίζει τις χρήσεις γης στην περιοχή και επιτρέπει δόμηση περίπου 2.500 τ.μ. λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελισσόμενες μελέτες στο χώρο του παλαιού Ιππόδρομου για τη δημιουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το όραμα του Ρέντσο Πιάνο
Το master plan που μελετήθηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση των μελετών που απαιτούνται πριν τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου.

Σε αυτό αναλύονται θέματα που σχετίζονται με τα υδραυλικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση στην περιοχή και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επισημαίνονται οι βασικές αρχές του έργου και δίδονται οι κατευθύνσεις για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τις διαμορφώσεις και τις φυτεύσεις που απαιτούνται.

Όραμα του ιταλού αρχιτέκτονα είναι η ανάκτηση της σχέσης της πόλης με το θαλάσσιο αστικό μέτωπο. Γι΄ αυτό προτείνεται η «διείσδυση» του πάρκου στους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις των ελεύθερων χώρων. Για το πρόγραμμα ανάπλασης έχει συνταχθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει τον ερχόμενο μήνα να έχει εγκριθεί το Masterplan και να έχουν ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η Πολεοδομική Θεώρηση. Τον Μάρτιο του 2012 σχεδιάζεται η ψήφιση του ΠΔ σχεδιασμού και έναν μήνα μετά, τον Απρίλιο 2012 η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των τεχνικών μελετών. Επίσης προβλέπεται προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη μελέτη της μεγάλης προκυμαίας.

Με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού θα συγκροτηθεί επιτροπή παρακολούθησης, εγκρίσεων και παραλαβής των μελετών. Η χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καλύπτει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών οι οποίες θα εκπονηθούν από ελληνικά μελετητικά γραφεία, συνεργαζόμενα με τον Ρέντσο Πιάνο.

Το Ιδρυμα χρηματοδότησε και την εκπόνηση του master plan με τρία εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής, το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το πρόγραμμα JESSICA. Για τη συντήρηση και τη λειτουργία του θα προβλεφθούν δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού οι οποίες θα αποφέρουν επαρκή έσοδα.

Από χίλια κύματα το Φαληρικό μέτωπο

Ο προ-ολυμπιακός σχεδιασμός, περιελάμβανε την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου στον Φαληρικό Όρμο. Την αρχική μελέτη είχε αναλάβει, για πρώτη φορά το 2000, μια σύµπραξη μελετητών µε την επωνυµία Φάληρο 21.

Όμως τα προβλεπόμενα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και τα σχέδια θυσιάστηκαν στον αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων.
Μετά τους Ολυμπιακούς η έκταση παρέμενε εγκαταλελειμμένη.

Το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Φαληρικού Όρμου και ο νόμος 3342/2005 για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθόρισαν έναν σχεδιασμό για τα 240 στρέμματα με μικρά γήπεδα, έναν λοφίσκο με πράσινο και άλλες παρεμβάσεις χωρίς φαντασία και προοπτική.
Στις αρχές του 2006, η «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», ιδιοκτήτης της έκτασης, ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τον δήμο Μοσχάτου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Οι διαβουλεύσεις όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο με τον δήμο να ζητά την ιδιοκτησία των 240 στρεμμάτων και την εταιρεία να ανακοινώνει ότι ο τοπικός δήμος δεν είναι αρκετά φερέγγυος για να υλοποιήσει τα όσα έχουν προσχεδιαστεί. Ακολούθησε ανταλλαγή επιθετικών ανακοινώσεων και από τις δύο πλευρές. Τελικά η εταιρεία αποφάσισε να αναθέσει την επικαιροποίηση της μελέτης σε νέο μελετητή διατηρώντας την κυριότητα της περιοχής. Εντούτοις και αυτά τα σχέδια για ανάπλαση της περιοχής πάγωσαν.