Τζάμπα μάγκας ο Κάμερον…

0
458

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει διατεθειμένος να θέσει περιορισμούς στην είσοδο των Ελλήνων σε περίπτωση που η χώρα μας εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προφανώς, όμως, ξεχνά τη σημαντική συμβολή τους στη βρετανική οικονομία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι διατεθειμένος να θέσει περιορισμούς στην είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, υπό εξαιρετικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την κρίση χρέους και ειδικά στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας πρωθυπουργός και δη της Βρετανίας προβαίνει σε τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, εντελώς αναίτιες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα λεγόμενά του: «Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη». Ερωτηθείς εάν θα περιόριζε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδεύουν στη Βρετανία, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος να ενεργοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο. Τόνισε πάντως ότι εύχεται να μη χρειαστεί η εφαρμογή του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να απαντήσουν στις συγκεκριμένες δηλώσεις, ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η Βρετανία, η οποία δεν είναι καν μέλος της ζώνης του ευρώ, να υποκρίνεται ότι ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ενότητα της Ευρωζώνης ώστε να απειλεί με αστυνομικά μέτρα που παραβιάζουν όλες τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας και οργής, άφθονα είναι και τα σαρκαστικά σχόλια. Πολύ εύστοχα στο Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του κόσμου η φωτογραφία της πρώτης Ελληνίδας που θα έπρεπε να απελάσει ο Κάμερον από το Λονδίνο, η οποία δεν είναι άλλη από την… Καρυάτιδα που άρπαξε ο λόρδος Ελγιν από τον Παρθενώνα!

Η συμβολή των πλούσιων Ελλήνων και Ελληνο-κυπρίων στη βρετανική οικονομία είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη.

Η συμβολή των πλούσιων Ελλήνων και Ελληνο-κυπρίων στη βρετανική οικονομία είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη.

Και, βέβαια, αν οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνουν πράξη χωρίς διάκριση, όπως θα ήταν φυσικό, σε όλους τους Ελληνες της Μεγάλης Βρετανίας, πλούσιους ή φτωχούς, τότε είναι σίγουρο πως η βρετανική οικονομία θα δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίσει την πλάτη και στους Ελληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζουν και δρουν στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και στους χιλιάδες Ελληνες καταθέτες που έχουν μεταφέρει τεράστια χρηματικά ποσά -ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης- στις βρετανικές τράπεζες.

Ακόμα, θα έπρεπε να κλείσουν τα σύνορα και για τους Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν και πληρώνουν τα πανάκριβα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων, αποτελώντας βασικούς αιμοδότες και υποστηρικτές τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Ελληνες διέθεσαν εκατομμύρια λίρες για την αγορά ακριβών κατοικιών και ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα, τους αναλογεί το 6% των συνολικών πωλήσεων κατοικιών στο Λονδίνο, σε μια στιγμή που αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών. Αραγε, τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά και γι’ αυτούς;

Η αντίφαση 
Το ενδιαφέρον, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι ισχυρισμοί του Βρετανού πρωθυπουργού έρχονται και σε αντίθεση με εκείνους του υφυπουργού του των Μεταφορών, Μάικ Πένινγκ, ο οποίος διαβεβαίωνε σε επαφές του κατά τη διάρκεια των φετινών Ποσειδωνίων, στις αρχές Ιουνίου, ότι η κυβέρνησή του πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους Ελληνες εφοπλιστές το Σίτι, πραγματοποιώντας ανοιχτή πρόσκληση μετεγκατάστασής τους στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση.

Για την ιστορία, το Σίτι υπέστη ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα με την αποχώρηση τα τελευταία χρόνια αρκετών Ελλήνων εφοπλιστών και των ναυτιλιακών τους εταιρειών.

Οι λόγοι ήταν η υψηλή κατ’ αποκοπήν φορολογία που είχε εισαγάγει για τους μη μόνιμους κατοίκους η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών (αν και τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν κυρίως για να φορολογηθούν οι εκατοντάδες πάμπλουτοι Ρώσοι επιχειρηματίες που συνωστίζονταν στο Λονδίνο).

Η ξαφνική, λοιπόν, και μεγάλη φυγή των Ελλήνων εφοπλιστών τα τελευταία χρόνια θορύβησε την κυβέρνηση Κάμερον, η οποία στο τέλος του 2011 εξήγγειλε ελάφρυνση των φορολογικών μέτρων για τους μη μόνιμους κατοίκους προκειμένου να προσελκύσει ξανά τους Ελληνες της ναυτιλίας.

Από τις 100 και πλέον εφοπλιστικές οικογένειες που είχαν την έδρα των επιχειρήσεών τους στο Λονδίνο μέχρι το 2007 έχουν μείνει σήμερα περίπου 60. Μάλιστα, η συμβολή μέχρι πριν λίγα χρόνια των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στη βρετανική οικονομία υπολογιζόταν πως άγγιζε περίπου τα 10 δισ. δολάρια, και όπως είναι εύλογο συνοδευόταν και από τη συντήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί εδώ και δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς με το Λονδίνο, ενώ η εκεί Ελληνική Ναυτιλιακή Επιτροπή Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee) λειτουργεί από το 1935 και είναι πανίσχυρη.

Οι Ελληνες εφοπλιστές είναι πολίτες του κόσμου, αρκετοί απ’ αυτούς αν και διατηρούν γραφεία σε 2-3 ή και περισσότερα σημεία του πλανήτη επιλέγουν ως βάση τους το Λονδίνο. Μάλιστα, οι απόγονοι σήμερα μεγάλων ελληνικών οικογενειών του Λονδίνου διατηρούν φιλικές σχέσεις με μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας και της αριστοκρατίας, ενώ έχουν ισχυρή παρουσία στην κοινωνική ζωή της χώρας. Βέβαια, το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι δεν είναι ισχυρό μόνο στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και στο real estate και στο εμπόριο.

Οι Ελληνες και Ελληνοκύπριοι δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι του Λονδίνου είναι άνθρωποι με κύρος, με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη, ενώ έχουν να επιδείξουν και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών συμπεριλαμβάνονται στους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας.

Οι ισχυροί 
Στην κορυφή της πυραμίδας των παντοδύναμων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων της Βρετανίας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,7 δισ. λίρες (2,1 δισ. ευρώ), ηγετικό στέλεχος του πολυεθνικού κολοσσού Glencore (ελβετική εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών, από βαμβάκι και πετρέλαιο μέχρι χαλκό και νικέλιο). Ο κ. Μυστακίδης είναι το νούμερο 28 στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και ο πρώτος πιο πλούσιος Ελληνας της χώρας. Μάλιστα, η περιουσία του εκτιμάται ότι έχει ήδη αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ μετά την είσοδο της Glencore στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου. Ακολουθεί με £1,1 δισ. (1,4 δισ. ευρώ) ο Αλκης Δαυίδ της ελληνοκυπριακής οικογένειας Λεβέντη, η οποία δραστηριοποιείται σε μια σειρά επιχειρήσεων από τη ναυτιλία έως τη βιομηχανία.

Αμέσως μετά συναντάμε με £1.015 δισ. (1,2 δισ. ευρώ) τον γνωστό σε όλους Στέλιο Χατζηιωάννου (βλέπε Easy Jet), που πλέον φέρει και τον τίτλο του σερ. Ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνες της Βρετανίας βρίσκεται και ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, με προσωπική περιουσία γύρω στα £850 εκατ. (1 δισ. ευρώ). Ο Φίλιππος Νιάρχος, παντρεμένος στο παρελθόν με γόνο της αγγλικής αριστοκρατικής οικογένειας Γκίνες, διαθέτει μεταξύ άλλων και μια εκπληκτική συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, η οποία συγκαταλέγεται στις 10 σημαντικότερες του κόσμου.

Ακολουθούν από τον χώρο του real estate οι Ελληνοκύπριοι Κρις Λαζαρή με £730 εκατ. (923 εκατ. ευρώ), Τζον Χριστοδούλου με £670 εκατ. (847 εκατ. ευρώ). Στα πρώτα ονόματα που επίσης φιγουράρουν στη λίστα είναι του εφοπλιστή Μιχάλη Λαιμού με περιουσία στα £605 εκατ. (765 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για τον γιο του Κωνσταντίνου Λαιμού, ενός πραγματικού θρύλου της ναυτιλίας, ο οποίος διακρίθηκε στα τάνκερ, ενώ έφερε στο ενεργητικό του και μια σειρά επιτυχημένων επενδύσεων στον ασφαλιστικό και στον τουριστικό κλάδο.

Αμέσως μετά συναντάμε τον Ελληνοκύπριο Αντυ Παναγιώτου από τον χώρο του real estate με £400 εκατ. (506 εκατ. ευρώ). Τον μακρύ κατάλογο συμπληρώνουν ακόμα ο Τζον Ζοχώνης, μεγιστάνας του σαπουνιού, με περιουσία £274 εκατ. (346 εκατ. ευρώ) και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Βrevan Howard Κρις Ρόκος με £226 εκατ. (285 εκατ. ευρώ) και Τρύφων Νάτσης με £180 εκατ. (227 εκατ. ευρώ). Επόμενοι είναι ο Ελληνοκύπριος Διονύσιος Λιβέρας από τον χώρο των τροφίμων με £215 εκατ. (271 εκατ. ευρώ) και ο εφοπλιστής Ιωάννη Γουλανδρής με £200 εκατ. (253 εκατ. ευρώ).

Ακολουθούν οι ελληνοκυπριακής καταγωγής Θίο Παφίτης, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων γραφικής ύλης, με £180 εκατ. (227 εκατ. ευρώ) και τα αδέλφια Στέφανος και Στέλιος Στεφάνου από τον χώρο των κατασκευών με £140 εκατ. (177 εκατ. ευρώ).

Και, βέβαια, στους πλουσιότερους Ελληνες που ζουν στη Βρετανία συγκαταλέγονται και μια σειρά ακόμα από τρανταχτά ονόματα κυρίως από τον χώρο της ναυτιλίας, όπως οι οικογένειες Χανδρή, Λιβανού, Λεμού, Εμπειρίκου, Κουλουκουντή, Χατζηπατέρα, Πολέμη, Φαφαλιού, Λύρα, Λω, Τσαβλίρη κ.ά.

  • Ο Μιχάλης Λαιμός, γιος του θρύλου της ναυτιλίας Κωνσταντίνου Λαιμού, είναι σήμερα ο 138ος πιο πλούσιος κάτοικος της Βρετανίας και ο πλουσιότερος Ελληνας εφοπλιστής του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Ο Τρύφων Νάτσης είναι μαζί με τον επίσης Ελληνα Κρις Ρόκο ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard. Και οι δύο συγκαταλέγονται μεταξύ των πλουσιότερων κατοίκων της Βρετανίας.

Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63684823