Τάκης Γεωργακόπουλος: «Η JP Morgan αγόρασε τη Viva Wallet γιατί έχει την καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα στην Ευρώπη»

0
169

Ο στενός συνεργάτης του Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του κλάδου πληρωμών για ολόκληρο τον κόσμο και μέλος της Επιτροπής Διοίκησης της J.P. Morgan μιλά για τις επενδύσεις της τράπεζας στη χώρα μας

Η μεγάλη είδηση είναι αναμφισβήτητα η εξαγορά αντί ποσού που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ μεριδίου 48,5% της ελληνικής Viva Wallet από την J.P. Morgan και η επένδυση επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, πέρα από τη συγκεκριμένη θεαματική κίνηση, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός έχει και άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα σχέδια για την Ελλάδα.

Οπως τη δημιουργία ενός κόμβου (hub) για την έρευνα και τον πειραματισμό με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βρίσκονται στην πρωτοπορία μιας εντελώς νέας αντίληψης πληρωμών. Συγκεκριμένα, στον τεχνολογικό κόμβο που η J.P. Morgan πρόκειται να εγκαταστήσει στη χώρα μας, αρχικά μια ομάδα από 50 εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία πολύ σύντομα θα διευρυνθεί, θα εργαστεί στους τομείς του blockchain (το ψηφιακό υπόβαθρο των κρυπτονομισμάτων και όχι μόνο), της Τεχνητής Νοημοσύνης κ.ά.

Και, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στον επιχειρηματικό κόσμο, ένας Ελληνας βρίσκεται σε θέση-κλειδί πίσω από επενδυτικά εγχειρήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

f10_IMG_0570
Ο Τάκης Γεωργακόπουλος υπογράφει τη συμφωνία με τη Viva υπό τα βλέμματα των Χ. Καρώνη και Μ. Αντύπα

Εν προκειμένω, επικεφαλής του κλάδου πληρωμών για ολόκληρο τον κόσμο και μέλος της Επιτροπής Διοίκησης της J.P. Morgan είναι ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, ο οποίος εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» αφενός πώς προέκυψε και τι σημαίνει η επένδυση στη Viva και αφετέρου ποιες, ήδη εν εξελίξει, διεργασίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε συνδυασμό με τις τελευταίες κατακτήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, προδιαγράφουν ένα συναρπαστικό μέλλον για τις καθημερινές χρηματικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Σημαντική συμφωνία

«Με τη Viva αρχίσαμε τη συζήτηση την άνοιξη του 2021 και καταλήξαμε σε συμφωνία πριν από μερικές ημέρες. Με την επένδυσή μας πιστεύουμε ότι η Viva θα συνεχίσει να επεκτείνεται και μέσα στην επόμενη διετία να έχει εδραιώσει την παρουσία της στην Ευρώπη.

Ηδη δραστηριοποιείται σε 23 χώρες, στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ε.Ε., στη Βρετανία κ.α. Επίσης, με την ενίσχυση της J.P. Morgan η Viva θα εξακολουθήσει να προσλαμβάνει εργαζομένους υψηλού επιπέδου ικανοτήτων, κυρίως μηχανικούς υπολογιστών – και ιδανικά Ελληνες, είτε αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ οι οποίοι ζουν στη χώρα, είτε όσους έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης και ενδιαφέρονται να επαναπατριστούν. Η Viva επί του παρόντος απασχολεί περίπου 350 άτομα. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

«Σε μερικά χρόνια όλες οι πληρωμές θα είναι αόρατες. Αυτή τη στιγμή στην Κίνα εφαρμόζεται το Pay with a Smile: κοιτάζεις μια οθόνη, χαμογελάς και η πληρωμή γίνεται αυτόματα. Εμείς, αντίστοιχα, πειραματιζόμαστε με το πέρασμα του χεριού πάνω από τη συσκευή πληρωμής»

Αλλά, πέραν αυτών, η J.P. Morgan επέλεξε να συνεργαστεί με τη Viva επειδή θεώρησε ότι η τεχνολογική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει είναι η καλύτερη στην Ευρώπη». Ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτηρίζει εξαιρετική την τεχνολογική λύση Tap on Phone που έχει αναπτύξει η Viva και χάρη στην οποία κάθε είδους φορητό ψηφιακό μέσο (smartphone, ταμπλέτα κ.λπ.) μπορεί να μετατραπεί σε συσκευή πληρωμών POS. Παράλληλα, η Viva εκδίδει πιστωτικές κάρτες για τις μικρές εταιρείες και δημιουργεί τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Εμείς αυτό το λέμε “Closed Loop Network” (δίκτυο κλειστού βρόχου), διότι όλα γίνονται από την ίδια εταιρεία. Και γι’ αυτό η μετακίνηση των χρημάτων μπορεί να γίνει πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό μας άρεσε πάρα πολύ στη Viva, διότι είναι ένας τομέας που μπορούμε να βοηθήσουμε. Η J.P. Morgan διακινεί καθημερινά περί τα 10 τρισ. δολάρια, οπότε διαθέτουμε τη μεθοδολογία ώστε οι πληρωμές να γίνονται με ασφαλή τρόπο. Και από κοινού με τη Viva μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, με εγχειρήματα που κανείς αναιπό τους δυο μας δεν θα μπορούσε να πετύχει μόνος του».

Οπως αποκαλύπτει ο κ. Γεωργακόπουλος, η J.P. Morgan θα προχωρήσει στο άμεσο διάστημα των επόμενων μηνών σε μία ακόμη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα. Ο κλάδος του οποίου προΐσταται ο ίδιος, αυτός των πληρωμών, όπου η J.P. Morgan κατέχει τα πρωτεία παγκοσμίως, περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό τμήμα, ένα εργαστήριο νέων τεχνολογιών, υπό την ονομασία «Onyx».

«Το μέλλον των πληρωμών, ενώ φυσικά κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια, είναι πολύ πιθανόν ότι θα ακολουθήσει τροχιά προς τη λεγόμενη “ Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού” (Distributed Ledger Technology – DLT). Με αυτή συνδέονται τα κρυπτονομίσματα, οι διασφαλισμένες συμβάσεις νέου τύπου (smart contracts), το αύριο της πληροφορικής με τους κβαντικούς υπολογιστές, η κρυπτογραφία αλλά και οι πληρωμές που θα εκτελούνται σε κλάσματα του δευτερολέπτου χάρη σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η Viva θα εξακολουθήσει να προσλαμβάνει εργαζομένους υψηλού επιπέδου ικανοτήτων, κυρίως μηχανικούς υπολογιστών – και ιδανικά Ελληνες, είτε αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ οι οποίοι ζουν στη χώρα, είτε όσους έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης και ενδιαφέρονται να επαναπατριστούν. Η Viva επί του παρόντος απασχολεί περίπου 350 άτομα. Ο αριθμός αυτός, όμως, προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα δύο-τρία χρόνια»

Η τεχνολογία είναι αιχμής, χρειάζεται να γίνονται συνέχεια καινοτομίες και να δοκιμάζονται καινούρια πράγματα. Η ομάδα της Onyx βρίσκεται κυρίως στις ΗΠΑ, έχουμε επίσης κέντρα στην Ασία και το Ισραήλ. Ομως, τον πρώτο κόμβο της Onyx επί εδάφους Ε.Ε. θα τον εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα». Η J.P. Morgan έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα σε τεχνολογική πλατφόρμα παρόμοια με αυτή των κρυπτονομισμάτων, αλλά με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

«Το J.P. Morgan Coin είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε από κανονική τράπεζα», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος και αμέσως εξηγεί: «Η χρήση του εφαρμόζεται πιλοτικά στη Σιγκαπούρη. Ανάμεσα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης και την J.P. Morgan ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα, αλλά με βάση την ισοτιμία του δολαρίου και όχι με τις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις, π.χ., του bitcoin».