Στόχος να εντοπιστεί το ρήγμα Έρευνα στα ύφαλα του «Παναγία Τήνου»

0
473

Νέα έρευνα στα ύφαλα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου», στο οποίο προκλήθηκε εισροή υδάτων και έχει παρουσιάσει από χθες επικίνδυνη δεξιά κλίση 40 μοιρών στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιούν τη Μ. Τετάρτη ιδιώτες δύτες υπό τον συντονισμό ειδικών συνεργείων.

25222462_EV_PEIRAIAS_PANAGIA_THNOU29584.limghandler 25222525_EV_PEIRAIAS_PANAGIA_THNOU29593.limghandler 25222496_EV_PEIRAIAS_PANAGIA_THNOU29590.limghandler

Στόχος είναι  να εντοπιστεί το ρήγμα που προκάλεσε την εισροή υδάτων στο πλοίο και να στεγανοποιηθεί, αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για απάντληση των υδάτων.

Δύτες που βούτηξαν και χθες στο ίδιο σημείο, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν πολλά πράγματα λόγω των θολών νερών από τη λάσπη, καθώς πιθανολογείται ότι το «Παναγία Τήνου» πρέπει να έχει καθίσει στο έδαφος του βυθού και η κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί.

Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να φτάνει τα οκτώ μέτρα, όσο και το ύψος του πλοίου.

Στο σημείο βρίσκονται δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και ισάριθμα ρυμουλκά για λόγους ασφαλείας, καθώς το πλοίο πιθανόν να έχει μικρή ποσότητα καυσίμων.

Το «Παναγία Τήνου» ήταν δεμένο στην πύλη Ε4, δίπλα από τα πλοία που «δένουν» στην πύλη Ε3 και εκτελούν καθημερινά δρομολόγια για Κρήτη.

Πλοίο που βρισκόταν δίπλα του χρειάστηκε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο του λιμανιού, ενώ μετά το χθεσινό περιστατικό θα εξεταστεί για λόγους ασφαλείας εάν θα γίνει επανακαθορισμός των θέσεων των πλοίων που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κρήτη.

Στο μεταξύ, βίντεο τραβηγμένο από drone έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία (Antipollution ΑΝΕ) που ανέλαβε την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή που ενδέχεται να διαρρεύσουν από το ημιβυθισμένο πλοίο. Η εταιρεία ανέπτυξε 400 μέτρα πλωτού φράγματος κι έκανε χρήση απορροφητικών ειδών για την απομάκρυνση μικρής ποσότητας ελαίων που ίσως διαχυθούν από το «Παναγία Τήνου».