Οι Ισλανδοί αρνούνται να πληρώσουν

0
511

Για δεύτερη φορά είπαν «Όχι» οι Ισλανδοί στο δημοψήφισμα για να πληρώσουν το κόστος κατάρρευσης του τραπεζικού τους συστήματος και να αποζημιώσουν τους ξένους επενδυτές

Με 58% «Όχι» και 42% «Ναι» απάντησαν οι Ισλανδοί στη νέα συμφωνία -με λιγότερο επαχθείς όρους- για την αποζημίωση των ξένων επενδυτών στην τράπεζα  Icesave.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης προέβλεπε την καταβολή 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση προς τους περίπου 340 χιλιάδες Ολλανδούς και Βρετανούς πελάτες της τράπεζας Icesave, που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η νέα συμφωνία προσέφερε λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής με επιτόκιο 3,3% και περίοδο αποπληρωμής από το 2016 έως το 2046. Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν με επιτόκιο 5,5% σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα.

Η πρωθυπουργός της χώρας σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι «οι πολίτες έκαναν τη χειρότερη επιλογή που έχει ως αποτέλεσμα το διχασμό της χώρας».

Σημειώνεται ότι η Βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο αλλά ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το υπογράψει και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Σο προηγούμενο δημοψήφισμα η αρνητική ψήφος ήταν συντριπτική με 98%.

Οι πολίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ισχυρά κράτη του εξωτερικού είναι άδικες και επιρρίπτουν ευθύνες στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική που δεν κατάφερε να ελέγξει τα υπερβολικά έξοδα μιας μειοψηφίας τραπεζιτών που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το νέο δημοψήφισμα δείχνει ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να δεχθούν να αναλάβουν το κόστος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τρίτη προσπάθεια.

Διεθνείς παρατηρητές σχολιάζουν ότι πλέον η μοναδική οδός είναι τα διεθνή δικαστήρια, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, ενώ εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη θα δυσκολέψει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Στην Ισλανδία, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επικρατεί θυμός μεταξύ των πολιτών και υπάρχει φόβος κοινωνικών αναταραχών, καθώς η ανεργία και το κόστος ζωής να αυξάνεται καθημερινά.

 

ellispoint