Σε χαμηλές αλλά σταθερές… πτήσεις “βλέπουν” τη ναυλαγορά για τα επόμενα δύο τρία χρόνια οι Έλληνες ναυλομεσίτες, διατηρώντας επιφυλάξεις αλλά έχοντας παράλληλα και αισιοδοξία.
Σειρά εξωγενών παραγόντων, από την καταστροφή στην Ιαπωνία μέχρι και τις συγκρούσεις στη Β. Αφρική και Μέση Ανατολή, αλλά και εγγενείς “αδυναμίες” της ποντοπόρου όπως η υπερπροσφορά πλοίων θα κρίνουν αντοχές, αλλά και την εξέλιξη στη ναυτιλία τουλάχιστον μέχρι το 2013.
Αυτό εκτίμησε το προεδρείο του Hellenic Shipbrokers Association, το σωματείο των Ελλήνων ναυλομεσιτών, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες συναλλαγές των εφοπλιστών, είτε είναι αγοραπωλησίες πλοίων είτε είναι ναυλώσεις καραβιών.
“Είμαστε αισιόδοξοι γιατί περιμένουμε ότι η αγορά θα είναι σταθερή, δεν περιμένουμε καινούργια… φούσκα, τουλάχιστον όχι σύντομα και θα σταματήσει να χαρακτηρίζεται η ναυτιλία ως επένδυση υψηλού κινδύνου” ανέφερε ο αντιπρόεδρος του HSA, κ. Θωμάς Παγώνης, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά εξορθολογίζονται τα πράγματα.
Πρόβλημα για την ποντοπόρο είναι η υπερπροσφορά πλοίων, το οποίο θα το αντιμετωπίσει ακόμη για δύο χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Γιάννη Παχούλη, καθώς τα νέα καράβια που θα πέσουν στο νερό μέχρι και το 2013 θα αντιστοιχούν στο 60% του σημερινού εν λειτουργία στόλου.
Το πρόβλημα εντείνεται και από τα λιγότερα φορτία που υπάρχουν, αφού η διεθνής ανάπτυξη, πλην των χωρών BRIC, παραμένει χαμηλή, ενώ οι αγορές επλήγησαν από την Ιαπωνία και τις αναταραχές στη Β. Αφρική, “με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί αρκετά δρομολόγια”, σύμφωνα με τον κ. Παχούλη. Ωστόσο εκτίμησε πως η αγορά θα κινηθεί μεν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτά θα είναι σταθερά. Οι εποχές προ 2008 όπου ένα πλοίο τύπου cape φόρτωνε με 108 δολάρια τον τόνο έχουν παρέλθει και σήμερα ακόμη και η ναύλωση με 20 δολάρια ανά τόνο πρέπει να θεωρείται εν πολλοίς λογική, σχολίαζαν οι ναυλομεσίτες.
Η αύξηση των αποσύρσεων παλαιών πλοίων θα ήταν μια λύση για να εξομαλυνθεί η προσφορά και ζήτηση ναυλώσεων, όμως παρά το γεγονός ότι οι τιμές του scrap κινούνται ανοδικά, οι εφοπλιστές δεν καταστρέφουν καράβια. Όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά, σε παλαιότερους κύκλους κρίσης, όπως στη δεκαετία του ΄80 καθημερινά αποσύρονταν δεκάδες πλοία για scrap, “τώρα είναι ζήτημα αν έχουμε 3-4 την εβδομάδα και οι έμποροι του σιδήρου πληρώνουν υψηλά ποσά”.
Οι ναυλομεσίτες χαρακτήρισαν τη στάση αυτή των πλοιοκτητών ως ένα βαθμό λογική αφού τα παλαιά πλοία είναι ελεύθερα δανείων, άρα αποφέρουν υψηλότερο καθαρό κέρδος σε σχέση με τα νέα καράβια που φέρουν δανειακά βάρη. “Ουσιαστικά όμως, κάνουν εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των πλοίων τους”, σχολίασε ο κ. Παγώνης. Ωστόσο αναμένουν ότι την επόμενη διετία οι προσελεύσεις στα διαλυτήρια θα αυξηθούν και λόγω των νέων αυστηρότερων κανόνων ασφάλειας στη θάλασσα που έχουν επιβάλλει οι διεθνείς οργανισμοί.
Οι ίδιοι σχολιάζοντας το ράλι των τιμών στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες εκτίμησαν πως η ισορροπία ακόμη αργεί, δίνοντας εύρος χρόνου τουλάχιστον την τριετία, λόγω της ανάπτυξης στις χώρες της ΝΑ Ασίας και την Κίνα, τις αυξημένες κατασκευαστικές ανάγκες της Ιαπωνίας για να ορθοποδήσει από τις καταστροφές κ.α.
“Μέχρι τότε οι πρώτες ύλες θα αυξάνουν. Όταν σταθεροποιηθούν αυτές, θα σταθεροποιηθεί και ναυτιλία”, σύμφωνα με τον κ. Παχούλη.
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr