Κόλαση! Επίθεση στη Συρία – Ο Τραμπ ρίχνει “Τόμαχοκ” στον Άσαντ

0
489

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ.

Δαμασκός: Εξυπηρετείτε τους τζιχαντιστές

Η επίθεση των ΗΠΑ σε συριακό έδαφος εξυπηρετεί τος σκοπούς των “ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων” και του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Δαμασκού στον αμερικανικό βομβαρδισμό και ήρθε από τον κυβερνήτη της επαρχίας Χομς, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης από τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη.

“Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση. “Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία” πρόσθεσε.

Η βάση αυτή, σύμφωνα με τον Σύρο αξιωματούχο, υποστήριζε τις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας, κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κι αν όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο ο αμερικανικός βομβαρδισμός προκαλεί αντίδραση από το καθεστώς Άσαντ, στις τάξεις της αντιπολίτευσης φέρνει… πανηγυρισμούς! H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και “η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων,” σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

Από την πλευρά του ένας αξιωματούχος των Σύρων ανταρτών ζήτησε να ξεκινήσουν κοινές, διεθνείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της συριακής πολεμικής αεροπορίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath.

“Ενημερώσαμε αλλά δεν… ρωτήσαμε τη Ρωσία”

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση από τη Μόσχα πως η στήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς Άσαντ δεν είναι άνευ όρων, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το βομβαρδισμό της Συρίας εν γνώση του Πούτιν. Κι αν δε πρώτη φάση η Μόσχα δεν αντέδρασε, το έκανε αργότερα ανακοινώνοντας πως η αμερικανική επέμβαση στη Συρία είναι πράξη επιθετικότητας κατά ενός κυρίαρχου κράτους και παραβίαση του διεθνούς Δικαίου!

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως είχε ενημερωθεί η Μόσχα πως πρόκειται να ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της συριακής αεροπορικής βάσης αφού στην περιοχή υπάρχουν και ρωσικές δυνάμεις. Τα τμήματα της βάσης όπου θεωρείται ότι βρίσκονται οι δυνάμεις της Ρωσίας, δεν χτυπήθηκαν είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, ο Ντέιβις ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν “πολλαπλέςσυνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει πως “δε ζητήσαμε την άδεια Μόσχας“. Κι αν η Ρωσία γνώριζε, φαίνεται πως δεν συμφωνεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη, σύμφωνα με το RIA.

Στηρίζουν Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία

Η αμερικανική επέμβαση στη Συρία έχει τη στήριξη της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία και τόνισε ότι τα αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς».

«Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους. Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

«Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης», δήλωσε από την πλευρά Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», επεσήμανε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή» τόνισε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση». «Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Στη… γραμμή της Ρωσίας, κατά της αμερικανικής επίθεσης και το Ιράν, που κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί. «Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.