Κορωνοϊός Covid-19: Τι γνωρίζουμε και πώς να προφυλαχτούμε

0
3649
Blood sample with respiratory coronavirus positive

Τους τελευταίους μήνες  βιώνουμε μια παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την πανδημία από το κορωνοϊόCovid-19. Γίναμε όλοι μάρτυρες της πρωτοφανούς καραντίνας ολόκληρης της Κινεζικής πόλης Ουχάν, καθώς και των συνεπειών της στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό.  

Τα ΜΜΕ φαίνεται να τρομοκρατούν και να πανικοβάλουν τον κόσμο με συνεχείς αναφορές στους  θανάτους από την συγκεκριμένη ίωση,  αποσιωπώντας  αντίστοιχα τον αριθμό όσων νόσησαν και τελικά ανέρρωσαν χωρίς επιπλοκές. 

Αξίζει να αναφερθεί πως επιδημιολογικά ο νέος κορωνοϊός δεν είναι περισσότερο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης. Ενδέχεται δε, αρκετοί άνθρωποι να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και να μην έχουν νοσήσει καθόλου, ή άλλοι να νοσούν με συμπτώματα ήπιας γριποειδούς συνδρομής. 

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, μόνο το 2% των προσβεβλημένων ασθενών από τον ιό θα νοσήσει σοβαρά. Οι ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι δυνητικά ασθενέστεροι απέναντι στην ίωση από τον κορωνοϊό, όπως άλλωστε είναι και από τον ιό της γρίπης, στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί όπως όφειλαν. 

Στη χώρα μας, σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, κ Σωτήρη Τσιόδρα. Γεγονός αναμενόμενο, καθώς η ίωση εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. 

Όπως είναι γνωστό, ο κορωνοϊός μεταδίδεται από το αναπνευστικό σύστημα άμεσα ή έμμεσα. Άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια της αναπνοής, του βήχα ή του φταρνίσματος και έμμεσα από την επαφή των χεριών με μολυσμένες  επιφάνειες από τον ιό και έπειτα επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή με τροφές που πρόκειται να καταναλωθούν. 

Προκειμένου να προφυλαχτεί κανείς από την μετάδοση του κορωνοϊού προτείνεται  η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (εναλλακτικά με αλκοολούχα αντισηπτικά), το καλό πλύσιμο των τροφών που καταναλώνονται ωμές (φρούτα, λαχανικά), το καθάρισμα των επιφανειών με ήπια αντισηπτικά και ηαποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο. 

Κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, πρέπει να καλύπτεται το στόμα και η μύτη με ένα χαρτομάντιλο ώστε νααπορριφθεί άμεσα, ενώ δεν πρέπει να καλύπτονται σε καμία περίπτωση με το εσωτερικό των χεριών (παλάμες), διότι έτσι διασπείρεται ο ιός σε όλες τις επιφάνειες που θα ακουμπήσουμε στην συνέχεια. Επιπλέον, τα χέρια δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν επαρκώς τα σταγονίδια που εκτοξεύονται στον αέρα όταν φταρνιζόμαστε. 

Η μεταδοτικότητα της ίωσης είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχουν τα συμπτώματα στον ασθενή, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει μετάδοση και κατά την απουσία των συμπτωμάτων, δηλαδή πριν ακόμα αυτά εκδηλωθούν. Ο χρόνος επώασης της νόσου εκτιμάται στις 3 ήμερες περίπου, φτάνοντας όμως μέχρι και τις 24 ημέρες. 

Η συμπτωματολογία του ιού περιλαμβάνει από ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, ξηρό βήχα, ρινική καταρροή (συνάχι), κόπωση με ή χωρίς πυρετό, έως πιο σοβαρά, όπως δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες και υψηλό πυρετό. Μπορεί να παρουσιαστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροια, ναυτία και κοιλιακό άλγος. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναρρώνει χωρίς ειδική θεραπεία, λαμβάνοντας απλά αναλγητικά -αντιπυρετικά φάρμακα, πίνοντας άφθονο νερό και παραμένοντας κατ’ οίκον για ξεκούραση.  Τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν , ούτε θεραπεύουν την ίωση για αυτό και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική οδηγία. 

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ανήκουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα από το καρδιαγγειακό ή το αναπνευστικό σύστημα, Σακχαρώδη Διαβήτη, Νοσογόνο Παχυσαρκία, ογκολογικοί ασθενείς ή ανοσοκατεσταλμένοι, κλινήρεις και άτομα άνω των 75 ετών. Ειδικότερα για αυτήν την κατηγορία ασθενών επιβάλλεται η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη επί συμπτωμάτων: βήχα, ρινικής καταρροής, πονόλαιμου, πόνο στο θώρακα και κακουχία με ή χωρίς πυρετό. 

Τέλος, σύμμαχος στην πρόληψη της ίωσης από τον κορωνοϊό, είναι και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που θωρακίζει την υγεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ήπια άσκηση,  αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητοι παράγοντες για την διατήρηση της καλή υγείας. 

Συντάκτης: Μπουραζάνη ΜαρίαRNMScPhD©

LinkedIn: Maria Bourazani https://www.linkedin.com/in/maria-bourazani-94388a143/