Η πειρατεία στο κατώφλι μας

0
375

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο συζητά για την ασφάλεια της ναυτιλίας
Νομοσχέδιο για την προστασία των πλοίων και του προσωπικού σύντομα ενώπιον της Βουλής. Σημαντική η θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη.

Ο κίνδυνος της πειρατείας στη θάλασσα και άλλα ζητήματα ασφάλειας των ναυτικών και όσων εργάζονται σε πλοία παγκοσμίως θα είναι το κύριο θέμα του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο ο Σέργιος Σεργίου, διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται ετησίως 200-300 πειρατείες σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα, κοντά στις χώρες της Αφρικής, ενώ δύο από αυτές τις πειρατείες φέτος αφορούσαν τάνκερ υπο κυπριακή σημαία.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, για καταπολέμηση του κινδύνου της πειρατείας, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και άλλοι παράγοντες που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα ετοίμασαν ένα νομοσχέδιο, το «Περί προστασίας των κυπριακών πλοίων από παράνομες πράξεις», το οποίο αναμένεται σύντομα να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Πρόκειται ουσιαστικά, όπως ελέχθη, για ένα ριξηκέλευθο σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στις πλοιοκτήτριες εταιρείες να διατηρούν στα πλοία τους, τα οποία θα περάσουν από υψηλού κινδύνου δρομολόγιο, ένοπλες ομάδες προστασίας, ώστε να διαφυλάσσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους και να αποφεύγεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο πειρατείας.

Ο κ. Σεργίου πρόσθεσε ότι το διεθνές νομικό πλαίσιο, που αφορά το συγκεκριμένο θέμα, είναι αρκετά ασαφές λόγω του ότι οι περισσότερες πειρατείες λαμβάνουν χώρα σε διεθνή ύδατα, αλλά η χώρα μας θα επιχειρήσει με αυτό το νομοσχέδιο και με τη συζήτησή του στο συνέδριο να θέσει νέους κανόνες στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τρεις ενότητες

Παρουσιάζοντας το συνέδριο, με τίτλο «Τα τρέχοντα ερωτήματα στη Ναυτιλία: Είναι αρκετά ασφαλής; Είναι βιώσιμη; Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία;», που θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για πέντε ημέρες, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.

«Η πρώτη ενότητα -είπε- έχει ως θέμα την ασφάλεια στη ναυτιλία και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της πειρατείας σε πλοία και στους ναυτικούς. Η δεύτερη θα επικεντρωθεί στον κρίσιμο από κάθε άποψη τομέα της ενέργειας. Η τρίτη ενότητα επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο τρίτο αγωνιώδες ερώτημα της ναυτιλίας: ”Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία;”».

Ιδιαίτερα σημαντική η θέση της Κύπρου

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, επίσης, ότι η θέση της χώρας μας στα παγκόσμια ναυτιλιακά δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παγκοσμίως. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί ο στόλος της Κύπρου είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κυπριακός στόλος βρίσκεται στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων και του Μνημονίου Συνεννόησης του Τόκιο για τον έλεγχο των πλοίων από τα κράτη, αλλά και ότι η κυπριακή σημαία έχει αφαιρεθεί από τη Λίστα Προτεραιότητας Ελέγχου της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Υπενθύμισε ότι το 2010 σημαδεύτηκε από μια μεγάλη επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία και ειδικότερα την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο προσδίδει περισσότερη ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα στην κυπριακή ναυτιλία.

Το 90% του εμπορίου γίνεται με πλοία
Ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος ανέφερε ότι το 90% του παγκοσμίου εμπορίου σήμερα γίνεται με πλοία και ότι η νομοθεσία που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής είναι πολύ σημαντική, αφού, όπως τόνισε, «οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είχαν σκέψεις ακόμα και να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους λόγω της πειρατείας, γεγονός που θα εκτόξευε το κόστος των αγαθών που μεταφέρονται». Παράλληλα, εξήρε τη σημασία του συνεδρίου στην προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας. «Το γεγονός ότι προσελκύουμε τον αντίστοιχο ομόβαθμο του ΓΓ του ΟΗΕ, τον ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και άλλους αξιωματούχους, καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει καταφέρει ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα», είπε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιος Σεργίου ανέφερε για το συνέδριο ότι «το ενδιαφέρον που εξακολουθεί να υπάρχει από τη διεθνή κοινότητα, με την έντονη παρουσία στο συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος”, είναι μια ένδειξη ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένα ελκυστικό μέρος για πιθανές επενδύσεις». Όπως εκτιμήθηκε, το συνέδριο θα παρακολουθήσουν πάνω από 700 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο.

 ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ