Η κυπριακή σημαία, η 10η σε δύναμη παγκοσμίως και 3η στην Ε. Ε., βάζει νέες συνισταμένες στις θαλάσσιες μεταφορές, μετά την ψήφιση νόμου που επιτρέπει τη χρήση όπλων σε εμπορικά πλοία που δέχονται πειρατικές επιθέσεις. Το πρόβλημα της πειρατείας πλήττει τη διεθνή εμπορική ναυτιλία, καθώς η στρατιωτική ναυτική παρουσία στην Αραβική Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό δεν κατέστη εφικτό να περιορίσει τους Σομαλούς πειρατές. Αίτημα του κλάδου, διεθνώς, είναι να ρυθμιστεί η παρουσία ενόπλων στα πλοία, κάτι που έρχεται να ικανοποιήσει η Κύπρος. Ηδη, ολοκληρώθηκε η νομοτεχνική επεξεργασία ενός πολυσέλιδου σχεδίου νόμου, 94 άρθρων, το οποίο ρυθμίζει σε κάθε λεπτομέρεια (διαδικασία πρόσληψης και πιστοποίησης ένοπλων φρουρών, κανόνες εμπλοκής, προμήθεια όπλων και πυρομαχικών) την παρουσία ενόπλων και τη χρήση βίας σε εμπορικά πλοία υπό κυπριακή σημαία. «Δεν θέλουμε να επικρατήσει η λογική του Τέξας και της Αγριας Δύσης στα πλοία», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος. Ανάλογες νομοθεσίες συζητούνται και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το αντίστοιχο ελληνικό ν/σ, που είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο, είχε 8 άρθρα και παρέπεμπε σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Τέτοιες ασάφειες, για μελλοντικές διοικητικές πράξεις, δεν υφίστανται στο κυπριακό ν/σ. Η Κύπρος καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να αυξήσει τον εμπορικό της στόλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τουρκικό εμπάργκο (πλοία με κυπριακή σημαία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τουρκικούς λιμένες) και η νομοθεσία για την παρουσία ενόπλων αποτελεί ένα ισχυρό δέλεαρ για τις ναυτιλιακές εταιρείες –και τις ελληνικές– ικανό να ξεπεράσει τον φόβο απώλειας δρομολογίων προς την Τουρκία.
Ιδιωτικός πολεμικός στόλος
Το σχέδιο νόμου πριν ακόμη ψηφιστεί έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών του Λονδίνου, που πληρώνουν και τα λύτρα στους πειρατές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δεχτεί αίτημα να επιτραπεί σε υπό σύσταση ιδιωτικό «πολεμικό» στόλο παροχής προστασίας σε εμπορικά πλοία να χρησιμοποιεί ως βάση του την Κύπρο. Πολλοί πλοίαρχοι δεν θέλουν στα πόδια τους ένοπλους και οι νηοπομπές είναι μια εναλλακτική λύση. Πρόβλημα για το όλο εγχείρημα αποτελεί η νομική κάλυψη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες συζητούν την επέκταση των προνοιών του κυπριακού σχεδίου νόμου, επιτρέποντας πέρα από την αυτοπροστασία και την παροχή προστασίας σε παραπλέοντα πλοία. Σε πρώτη φάση, πάντως, το αίτημα δεν έχει απορριφθεί από τη ναυτιλιακή διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η παρουσία ενόπλων σε εμπορικά πλοία και νηοπομπές αποτελεί μια φθηνή λύση για ένα πρόβλημα που έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική αιμορραγία στον κλάδο. Οι συνέπειες για τον ναυτιλιακό κλάδο δεν περιορίζονται μόνο στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και στην καταβολή υψηλών ασφαλίστρων. Το κόστος της ασφάλισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τα επιπλέον ασφάλιστρα να ξεπερνούν τα 460 εκατ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την οργάνωση Oceans Beyond Piracy.
Πηγη: maritimes.gr
του Γιαννη Σεϊτανιδη