Ελληνο-Κινεζικη Συνεργασια…

0
482

Σε σύγχρονη τροχιά έχει εισέλθει το Θιβέτ παρά το γεγονός ότι το επίπεδο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του καθυστέρησε σε σχέση με τις αναπτυγμένες περιοχές της Κίνας. Αυτό αναφέρθηκε από τους ομιλητές στο τρίτο φόρουμ για την ανάπτυξη του Θιβέτ το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα και διοργανώνεται από το Γραφείο Τύπου του κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο.

 

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Σπ. Βρεττός αναφέρθηκε στις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας με την Κίνα στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού και σημείωσε ότι η χώρα μας «πιστεύει στην εδαφική ακεραιότητα της Κίνας μέρος της οποίας είναι και το Θιβέτ”.

Στον χαιρετισμό του ο πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ κ. Σ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία του Θιβέτ.

Ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Θιβέτ κ. Nyima Tsering σημείωσε ότι τα επιτεύγματα του Θιβέτ που πραγματοποιήθηκαν τα περασμένα 60 χρόνια είναι μεγάλα, αλλά λόγω του ιστορικού, φυσικού και κοινωνικού περιορισμού, το Θιβέτ ανήκει στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και καθυστερεί σε σχέση με άλλες επαρχίες της Κίνας. «Υπάρχει πολύς δρόμος για τον εκσυγχρονισμό” είπε προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη του Θιβέτ δεν είναι ανεξάρτητη από την υποστήριξη από διεθνείς φίλους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες”.

Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη χώρα μας κ. Du Qiwen υπογράμμισε ότι το Θιβέτ πρόκειται να αναπτυχθεί σε τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε ότι η κατανόηση του Θιβέτ βοηθάει στην κατανόηση της Κίνας επειδή η ανάπτυξη του Θιβέτ είναι μινιατούρα της οικοδόμησης του εκσυγχρονισμού της Κίνας.

Ανέφερε δε ότι, το 2012 είναι η επέτειος των 40 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Κίνας Ελλάδας και οι δύο πλευρές θα διοργανώσουν σειρά εορταστικών εκδηλώσεων.

Ο επιθεωρητής του Περιφερειακού Οικονομικού τμήματος της Επιτροπής Ανάπτυξης και μεταρρύθμισης της Κίνας κ. Wang Xinhuai σημείωσε ότι στα επόμενα 10 χρόνια πρόκειται να σχεδιαστούν 225 οικοδομικά έργα και περισσότερα από 1600 βοηθητικά έργα που αφορούν στις τοπικές υποδομές τη βιομηχανία, τον τουρισμό την περιβαλλοντική προστασία κλπ., ενώ το πρόβλημα ασφάλειας του πόσιμου νερού για τους γεωργούς και τους βοσκούς του Θιβέτ θα λυθεί πριν το 2013, μέχρι το 2015 το ποσοστό εγγραφής στο λύκειο θα φτάσει στο 80% και πριν από το 2012 οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών στη γεωργική περιοχή και τα βοσκοτόπια θα καλυφθούν με κοινωνική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει στα 67 έτη κατά μέσο όρο από 35,5 που ήταν πριν την ειρηνική απελευθέρωση.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ κ. Mima ανέφερε ότι η ιατρική και η παραγωγή των θιβετιανών φαρμάκων προχώρησε από την παραγωγή στα χειροτεχνικά εργαστήρια στη σύγχρονη βιομηχανοποίηση και σήμερα υπάρχουν 18 παραγωγικές επιχειρήσεις θιβετιανών φαρμάκων που έχουν περάσει από πιστοποίηση και μπορούν να παράγουν θιβετιανά φάρμακα περίπου 360 ειδών.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Γιαννίδης επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι ο ιδανικός συνεργάτης όσων κινεζικών επιχειρήσεων θέλουν να επενδύσουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημείωσε ότι η επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία αποτελεί «μια γερή τονωτική ένεση” και πρόσθεσε ότι οι καρποί της συνεργασίας που ήδη υπάρχει έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλάδας Κίνας κ. Ανδ. Ποταμιάνος σημείωσε ότι είναι πολλές οι ευκαιρίες επένδυσης που παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Θιβέτ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα συνεχίσουν οι Κινέζοι επενδυτές να επενδύουν στη χώρα μας.

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του κρατικού συμβουλίου της Κίνας κ. Wang Chen ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια διευρύνονται και σημείωσε τις προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης του Θιβέτ.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ