Ελληνικό και «πράσινο» το πλοίο του μέλλοντος

0
473

Θα μπαίνει στην… πρίζα, θα καίει φυσικό αέριο και εξευγενισμένες μορφές υγρών καυσίμων, ενώ θα αξιοποιεί ακόμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… εξοπλίζοντας το κατάστρωμά του με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες. Το παγκόσμιο μέλλον της ναυτιλίας σχεδιάζεται στα εργαστήρια του Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία του πιο οικονομικού και συνάμα του πιο οικολογικού εμπορικού ή επιβατικού πλοίου. Τον Δεκέμβρη του 2010, οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου κατάφεραν να κερδίσουν χρηματοδότηση ύψους 1,94 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Eνωση, η οποία με τη σειρά της τους ανέθεσε το πιο φιλόδοξο τεχνολογικό εγχείρημα στη σύγχρονη ναυτιλιακή ιστορία. Το πρόγραμμα ΜARINELIVE (Marine Electrical Initiative, ελληνιστί Ναυτιλιακή Ηλεκτρική Πρωτουβουλία) αναπτύσσεται εδώ και ενάμιση χρόνο από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο αξιόπιστη για τη διεκπεραίωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου, ανάμεσα σε 254 άλλες ερευνητικές προτάσεις από όλη την Ευρώπη. Στα τέλη του 2013, όταν και εκπνέει το ερευνητικό σκέλος του προγράμματος, η διεθνής ναυτιλία θα έχει στα χέρια της ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Απώτερος στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι ο περιορισμός της παγκόσμιας ρύπανσης που προέρχεται από τα πλοία.

Η δημιουργία μιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία θα λειτουργεί με όρους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα του παγκόσμιου αγώνα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η συντριπτική πλειονότητα των χιλιάδων εμπορικών πλοίων που κυκλοφορούν καθημερινά στα διεθνή ύδατα εξακολουθεί να καίει… μαζούτ, δηλαδή το πιο ρυπογόνο υγρό καύσιμο.

«Στην ουσία, οι έρευνές μας επικεντρώνονται στην εξέταση όλων των τεχνολογιών με δυνατότητα εφαρμογής σε μεγάλα εμπορικά ή επιβατικά πλοία. Αυτό που έχουμε προωθήσει μέχρι στιγμής είναι ένα υβριδικό μοντέλο ναυσιπλοΐας, με βασικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των καυσαερίων που παράγουν σήμερα τα πλοία», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου, Ιωάννης Προυσαλίδης, επισημαίνοντας ότι το πλοίο του μέλλοντος θα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με το δίκτυο ηλεκτρισμού, κοινώς να μπαίνει στην πρίζα. «Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα ηλεκτρικό πλοίο στα πρότυπα των σημερινών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που διανύουν τα σκάφη της εμπορικής ναυτιλίας ή τα κρουαζιερόπλοια στις θάλασσες, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού. Η λύση που βρήκαμε ήταν ο συνδυασμός με μπαταρίες και ηλεκτρογεννήτριες που θα λειτουργούν εντός του πλοίου», προσθέτει ο Ιω. Προυσαλίδης.

Ηλεκτρογεννήτριες

Οποια κι αν είναι η τεχνολογία που θα επιλεγεί, το σίγουρο είναι ότι το πλοίο του μέλλοντος δεν θα έχει… φουγάρο ή, τουλάχιστον, το φουγάρο του δεν θα είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει. «Οι ηλεκτρογεννήτριες του πλοίου μπορούν να παράγουν ενέργεια καίγοντας είτε ντίζελ είτε φυσικό αέριο. Ερευνούμε και την περίπτωση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών, όμως για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να απομακρύνεται, λόγω του μη βιώσιμου κόστους που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές για πλοία μεγάλου μεγέθους», επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ.

Η ευθύνη που έχει αναλάβει η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών δεν περιλαμβάνει και το κατασκευαστικό σκέλος του υβριδικού πλοίου, κάτι που θα αναλάβουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. «Ευθύνη μας, όμως, είναι να γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας σε όλα τα επιχειρηματικά ή ερευνητικά κέντρα του κόσμου που ασχολούνται με τη ναυτιλία, ώστε το προϊόν της εργασίας μας να αποτελέσει πραγματικά τη βάση για την αλλαγή των ναυπηγικών μοντέλων», καταλήγει ο Ιω. Προυσαλίδης.