Απεβίωσε ο εφοπλιστής και φιλάνθρωπος Γιώργος Κουμάνταρος

0
797
Ο Γιώργιος Κουμάνταρος. Φωτογραφία: Storm Trysail Foundation.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Γιώργος Κουμάνταρος, γόνος της μεγάλης οικογένειας των εφοπλιστών και αλευροβιομηχάνων με καταγωγή από τη Σπάρτη νομού Λακωνίας, απεβίωσε τη Δευτέρα, στην Αθήνα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους του στη γενέτειρα και στην Αμερική.

Αν και λεπτομέρειες σχετικά με τη νεκρώσιμη ακολουθία δεν έχουν ανακοινωθεί, εν τούτοις πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Ο εκλιπών ήταν συνιδρυτής του Ταμείου Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και ευεργέτης της Εκκλησίας, της Ομογένειας και της γενέτειρας και έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς μεταξύ των οποίων και το Ιδρυμα Storm Trysail Foundation, το οποίο τον βράβευσε το 2011 κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου.

Ο Τζον Φίσερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Storm Trysail Foundation, αριστερά και ο ομογενής Γεώργιος Κουμάνταρος κατά την διάρκεια του δείπνου του 2011. Φωτογραφία: Storm Trysail Foundation
Ο Τζον Φίσερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Storm Trysail Foundation, αριστερά και ο ομογενής Γεώργιος Κουμάνταρος το 2011. Φωτογραφία: Storm Trysail Foundation

Το Ταμείο Πίστεως για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό ιδρύθηκε το 2004 και στην ιστοσελίδα του φιλοξενούνται τα ονόματα των ιδρυτών του οργανισμού.

Στο βιογραφικό του εκλιπόντα αναφέρονται τα εξής:

«Ο Γεώργιος Κουμάνταρος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1922. Ελαβε την εκπαίδευσή του στην Αθήνα. Αναχώρησε από την Ελλάδα το 1941 και αφίχθηκε στην Αργεντινή το 1942 μέσω Νοτίου Αφρικής. Το 1946 ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 1949 ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Southern Star Shipping Co. της οποίας ήταν πρόεδρος. Το έτος 1951 απόκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Το 1962 ίδρυσε την εταιρεία Flour Mills of Nigeria PLC που είναι η μοναδική και μεγαλύτερη εταιρεία αλευροποιίας στον Κόσμο.

Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του West of England Ship Owners Mutual Insurance Association, the Board of American Bureau of Shipping, πολλών τραπεζών και οργανισμών, ενώ ήταν μέλος σε πολλές Λέσχες Γιοτ και κοινωνικών οργανισμών.

Είχε κατασκευάσει τέσσερα αγωνιστικά γιοτ με τα οποία είχε καταφέρει πολλές νίκες σε χρόνο ρεκόρ. Κέρδισε τρεις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα γνωστό ως Maxi Championship και συμμετείχε 25 φορές στους αγώνες της Βερμούδας, γνωστοί ως Bermuda Races, ενώ κέρδισε σε αναρίθμητους τοπικούς αγώνες.

Ανάμεσα στα χόμπι του ήταν το τένις, οι τέχνες και η συλλογή έργων τέχνης. Εχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και έντεκα εγγόνια.