Επιμένουν οι Τούρκοι: Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο μία ημέρα μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

0
106

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με νέες παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 12.000 και 10.000 ποδών αντίστοιχα πάνω από τη Παναγιά και τις Οινούσσες. Η ελληνική αντίδραση από την Πολεμική Αεροπορία ήταν άμεση, καθώς τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η νέα πρόκληση της Αγκυρας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ δεν έλειψαν και τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες.

Στρατιωτικός διάλογος για τα ΜΟΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο καθώς στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα γίνουν στην Αθήνα οι επαφές των δύο πλευρών με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Κύκλοι του υπ. Αμυνας ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Τα ζητήματα που έθεσε ο Παναγιωτόπουλος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ και το ζήτημα με τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ φέρεται να τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.